Hyacint

Hyacint
Hyacinten zijn onlosmakelijk verbonden met de lente. Wie is er niet langs de bollenvelden in Lisse gereden en heeft deze lentebloeier veld na veld zien staan en geroken?.  Maar hoe verzorgt u deze plant en kunnen ze ook in een boeket?

Bloeitijd
De hyacint is een bolgewas,  de bol is groter dan die van een krokus of tulp. De bladeren die uit de bol groeien zijn lang en dik met een ronde punt. Uit het midden groeit een stengel vol met roze, paarse, witte, gele of rode bloemen. De bloemknoppen worden nagels genoemd en aan één stengel kunnen tot wel 50 nagels zitten. De bol heeft een roodbruine kleur maar het is moeilijk te zien welke kleur een hyacint wordt, en dat hebben kwekers vaak opgelost door het plastic bakje waar de bol in zit dezelfde kleur te geven als de bloemen.

Hyacinten zijn echte voorjaarsbloeiers die van maart tot mei de wereld wat geuriger maakt. Om insecten te lokken geven hyacinten een sterke geur af. Sommige kleurvarianten ruiken sterker dan andere kleuren, zoals de paarse. Je kunt hyacinten buiten planten en dan genieten van die uitbundige bloemstelen, terwijl de geur vervliegt in de wind.

Hoe verzorg je de hyacint...

In huis
De hyacint is een veelzijdige bloem voor in huis. U kunt de bol in een pot planten, alleen of met een paar bij elkaar. Let er hierbij wel op dat de bollen elkaar net niet raken. Laat de kluit niet uitdrogen en houdt de temperatuur rond de 18 graden. Houd er rekening mee dat de pot kan omvallen wanneer de bloemen in volle bloei staan. Pothyacinten bloeien ongeveer 10 tot 14 dagen.

Op vaas
Misschien kent u ze nog van vroeger, een hyacintenvaasje. Een vaas met een karakteristieke zandlopervorm, met water gevuld, en steunend op de taille van de vaas de hyacintenbol. Deze vaas wordt ook vaak gebruikt met een amaryllisbol.
Hyacinten zijn er ook als snijbloemen. Het is belangrijk dat u de onderkant van de bloem niet afsnijdt. Wanneer dat wel gebeurt komt er een soort slijm uit de steel. Het slijm is voor andere bloemen niet fijn waardoor ze snel verwelken. Soms ontstaat er ook een jeukende reactie op de huid of handen als het slijm aan uw vingers zit. Door de onderkant van de steel eraan te laten kunt u dit voorkomen.
 
Hyacint