Met deze tips staan uw bloemen langer

Hoelang een boeket staat is afhankelijk van een aantal factoren: Hoe vers zijn de bloemen, hoe gaat u met de bloemen om als u van de winkel naar huis gaat en wat doet u met de bloemen als u eenmaal thuis bent. Hieronder zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat uw boeket nog mooi staat op de vaas.

Zorg voor een passende schone vaas 
Een vaas die te klein is zorgt voor een boeket dat uit verhouding is en met veel stelen in het water neemt de bacterie groei sneller toe. Kiest u een vaas die te wijd is dan valt het boeket uit elkaar. Dit geld ook voor een te kort boeket in een te hoge vaas of andersom ook al is het makkelijker een stukje van de steel afknippen dan eraan plakken. Maak uw vaas schoon met een klein beetje schoonmaak middel maar spoel de vaas altijd goed schoon. Tip: Stop de vaas niet in de vaatwasser niet alle vazen kunnen daar tegen en handgemaakte vazen zullen van het warmte verschil tijdens de vaatwasbeurt kunnen knappen.

Vul de vaas met handwarm water
Doe dit eerst met een klein beetje lauw water. Dit is om het poeder dat in het chrysalzakje (snijbloemenvoedsel ) zit op te lossen. Vul de rest van de vaas bij met koud water tenzij de bloemist anders aangeeft. Tulpen en Amaryllis hebben bijvoorbeeld maar een heel klein laagje koud water nodig.

Bloemen afsnijden
Bloemisten geven altijd het advies de bloemen schuin af te snijden voor u ze in de vaas zet en dat is zeker niet zonder reden. Tijdens het transport (vaak al binnen 10 minuten) drogen de stelen wat in en door ze opnieuw af te snijden kunnen ze weer optimaal van het water gebruik maken. Door ze schuin af te snijden vergroot u daarnaast het oppervlak waarmee water opgenomen kan worden. Zorg voor een scherp mes of gebruik een schaartje dat ervoor bedoeld is. Naast het afsnijden van de stengels moet u ook al het blad aan de onderkant van de stelen verwijderen dat anders onder water komt te staan in de vaas. Anders vervuilt dit blad het water en ontstaan er meer bacteriën.

Verwijder uitgebloeide bloemen
Dit zorgt ervoor dat de bloemen nieuwe bloei stimuleert denk hierbij aan de zomerbloem Phlox zolang de uitgebloeide bloemen eruit gehaald wordt blijft deze door bloeien.

Vervang het water van de vaas na 3 dagen of wanneer het water troebel wordt
Snij de bloemen nog een keer goed schuin af nadat de vaas omgespoeld is en gevuld is met schoon water (dit mag met koud water gevuld worden) Hiermee verlengt de levensduur van de bloemen.

Standplaats
Bloemen zijn niet heel kieskeurig waar ze komen te staan. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Plaats het boeket niet op de tocht vooral rozen gaan dan slap hangen. Zet het boeket ook niet naast fruit. Fruit maakt een stofje Ethyleen aan en dat zorgt dat bloemen sneller verwelken. De hele dag je boeket in de volle zon laten staan is ook niet aan te raden bloemen verdampen dan meer vocht en u heeft kans dat de zon de tere bloemblaadjes verbrand.

Let op met een aantal bloemen
Narcissen en Hyacinten kunnen niet samen met andere bloemen in een vaas of boeket deze bloemen geven een slijm af waardoor andere bloemen verwelken. Rozen en eucalyptus gaan niet samen. De oliën in de eucalyptus verbranden de bladeren van de rozen.

blog 1

Langer plezier van uw boeket

Hoelang een boeket staat is ook afhankelijk van andere factoren:

  • Hoe vers zijn de bloemen
  • Hoe gaat u met de bloemen om als u van de winkel naar huis gaat
  • Wat doet met de bloemen als u eenmaal thuis bent.


Bovenstaand zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat uw boeket langer mooi staat in de vaas.